Støping av skrog i polyester eller epoxy.

 

Forskalling av PLUGG, og klargjøring til støping av form i epoxy på hvalbåt.

Å støpe skrog i polyester eller epoxy er for mange ikke så enkelt. Hva skal man velge av de to stoffene? Hvordan gjør man det? Hvor kjøpes stoffene?
Skal det lages form, eller er det en modell som skal lages? Hvilket verktøy skal brukes? Er det helseskadelig? osv. osv. Det er en rekke spørsmål som bør ha svart før man setter i gang. Jeg skal lage et hvalbåtskrog i epoxy hvor det skal støpes form, så her er det bare å henge seg på. DEL 1: Pluggen er navnet på skroget det skal støpes form over. Den kan lages på mange måter. Det greieste er nok å bygge på spant. Fasongen på skroget
avtegnes fort enten det listes opp eller at mellomrommene fylles med eks. byggeskum eller annet fyllstoff. Pluggen kan også lages i rein tre, høvles, freses til rett fasong. Dette er tidskrevende, men det blir en stabil god plugg å støpe på. Pluggen jeg støper på er massiv, laget i tre. Den kommer fra et verft som laget hvalbåter og er "prototypen" til den store hvalbåten. Jeg har montert den på en papp-plate liggende på en solid kryssfinerplate. Da formen må være todelt for å få avstøpet ut av forma, blir det litt ekstra arbeid med å lage en forskalling. Denne støpes det mot, noe som jeg kommer tilbake med mer forklaring etterhvert. Jeg bruker papp med en glanset side samt smeltelim. Forskallingen monteres ved at pluggen ligger med bunden opp, og forskallingen festes i senter linja langs kjølen. Den avstives 100% med pappbiter over den delen som ikke skal støpes på. Jeg tegner en skisse/båten skåret over som illustrerer avstivningene. Det er ikke lett å få forskallingen helt ned til pluggen alle steder. Sprekker tettes med eks. kitt, sernitt eller lignede. Jeg har valgt å gi pluggen et godt lag med primer som så slipes med fint slipepapir. Dette kan du også gjøre etter at delingen er ferdig. Så skal pluggen vokses og ikke bare med et lag. Jeg går over med ca. 20 vokslag. Smør på voks og la det stå et par minutter. Tørk av med myk klut. La det hele tørke i et par timer ved ca. 20 grader pluss før nytt lag legges på. Voksen heter NORPOL W 70. Et greit tips er å klippe til en liten voksfille som legges tilbake i boksen hver gang. Den har du til boksen er tom.